Voerproef: conditieherstel tijdens dracht biologische zeugen

Tijdens de lactatie verliest de zeug lichaamsgewicht, spekdikte en spierdikte. Dat heeft niet alleen impact op de voortplantingsorganen van de zeug, maar ook op het geboortegewicht van haar biggen. Daarom onderzochten we in een voerproef hoe we met voeding deze verliezen kunnen beperken en conditieherstel tijdens de dracht kunnen bespoedigen.

Nieuws
Varkens
Headers Reudink website 66 - Reudink Nederland

Onderzoeksdoel: de invloed van voeding op conditieherstel drachtige zeugen

Evelien Alderliesten, innovatiemanager biggen, vertelt: “De lactatieperiode van de biologische zeug is wel 2 tot 3 weken (150-175%) langer dan van een gangbaar gehouden zeug met een wettelijk minimum van 40 dagen. De effecten in de biologische ten opzicht van de gangbare varkenshouderij kunnen daarom verschillen. Daarover is weinig data bekend.” Reudink startte in het voorjaar van 2023 een voerproef op de biologische varkenshouderij van Ruben Exterkate. Met als doel om inzicht te verkrijgen in de invloed van voeding op het conditieherstel van de zeugen na het spenen en tijdens de dracht. Daarbij lag de focus op de eerste vijf weken van de dracht. De looptijd van de proef was 1 jaar.

Voerproeven Exterkate Biologische Varkenshouderij

Exterkate Biologische Varkenshouderij is een deels gesloten biologisch varkensbedrijf in Bentelo met plaats voor 200 zeugen. Jaarlijks worden hier zo’n 6.720 biologische biggen geboren. Bijzonder op dit bedrijf is de elektronische dierherkenning. Op het bedrijf voeren ze de zeugen met een CDI en wegen ze de zeugen via de voerstations. Ook de conditie van de dragende zeugen wordt standaard gemonitord. Het wegen van de biggen gebeurt bij de geboorte, bij het spenen (op 6 weken leeftijd) en zodra ze naar het vleesvarkenshok verhuizen. Zo wordt veel data verzameld.

Vierkant web Ruben Exterkate weegt biggen

Resultaat: combi van opfok, conditie en opbouw voerschema bepalen succes

De belangrijkste boodschap die we meenemen uit deze voerproef: “Kijk goed naar je opfokzeugen, zorg dat die het juiste gewicht en de juiste spekdikte hebben bij inseminatie, want dat is later niet terug te winnen of te compenseren. De combinatie van optimale opfok, conditie en juiste opbouw van het voerschema bepalen het succes”, stelt Evelien. Verder weten we uit ander praktijkonderzoek dat we met de juiste voersamenstelling een positieve invloed hebben op de biest.

Ons advies: streef naar 170kg gewicht en 13 mm spekdikte voor aandekken gelten

Evelien adviseert: “Deze voerproef ondersteunt ons advies om een gewicht van 170kg en een spekdikte van 13 mm na te streven voordat je de gelten aandekt. Lichtere gelten met minder spekdikte kunnen dit in latere fasen nauwelijks compenseren. Dit resulteert in een lagere levensproductie.” De proef toont aan dat een verhoogd voerschema in het geval van magere zeugen resulteerde in een hogere gewichtstoename (%) dan bij gemiddelde en vettere zeugen. Het effect op spekdikte was echter minimaal. “Zorg dus dat je opfokzeugen op gewicht zijn met de juiste spekdikte op het moment van inseminatie. Spekdikte is niet op het oog in te schatten, dus meten is van belang!” Daar kunnen de biologische varkensspecialisten van Reudink bij helpen.

Meer info & contact

We kijken graag met je mee om de conditie van jouw zeugen in kaart te brengen. Ook nemen we het voerschema onder de loep om te zien of we dit kunnen optimaliseren.

Deel dit artikel