Reudink vernieuwd opfokvoer voor langere levensduur zeug

De moderne zeug is steeds magerder. Ze heeft meer spier- en minder spekaanzet. Dat terwijl een goede spekdikte de levensduur van de zeug positief beïnvloedt. Bij inseminatie moet zowel gewicht als spekdikte dus kloppen, want dit is daarna moeilijk te corrigeren. Daarom past Reudink haar opfokvoeders aan voor een optimale levensduur van de zeug.

Nieuws
Kennis
Varkens
Header web voer uit matrijs - Reudink Nederland

Stuur op gewicht en spekdikte tijdens de opfok

Onze meest recente voerproef over conditieherstel van zeugen tijdens de dracht toonde aan dat je ook goed moet kijken naar jouw opfokzeugen en hoe ze aan de dracht beginnen. Nutritionist Bram van den Oever stelt: “In de opfok kun je nog relatief makkelijk sturen op gewicht en spekdikte terwijl dat na inseminatie moeilijker gaat en minder efficiënt is. Voeding speelt daarbij een belangrijke rol.” Daarom passen wij onze opfokvoeders aan naar de nieuwe kennis vanuit deze voerproef.

Wanneer je in de opfok streeft naar het gewenste gewicht en de optimale spekdikte, profiteert de zeug daar haar hele leven lang van. En haar biggen ook. “Een te laag gewicht of te weinig spek zorgt voor een kortere levensduur van de zeug met negatief effect op het geboortegewicht en de vitaliteit van de biggen”, licht Bram toe. Bovendien leert de ervaring dat té lichte biggen de vleesvarken norm bijna nooit halen en dat de zwaarste biggen soms wel 4 weken eerder slachtrijp zijn. Zo maak je het verschil in jouw bedrijfsresultaat.

Geoptimaliseerde opfokvoeders door verhoogd energiegehalte

Bram vertelt: “Het is de combinatie van een optimale opfok, conditie en de juiste opbouw van het voerschema voor succes. Wij adviseren te streven naar een gewicht van 170kg en 13mm spekdikte, bij een gemiddelde leeftijd van 255 dagen, voor het aandekken van jouw gelten. Zo realiseer je een uitstekende levensproductie en langere levensduur van de zeug in goede gezondheid. Om deze streefwaarden te behalen, verhogen wij het energiegehalte van ons opfokvoer. Zo stimuleren we de aanzet van vet terwijl we de spiergroei niet verder stimuleren. Het eiwitgehalte brengen we daarvoor omlaag. Zo realiseren we een hogere spekdikte bij opfokgelten en daarmee een langere, productieve levensduur van de zeug in goede gezondheid. Het voerschema stemmen we af op het bedrijf. De combinatie van ons vernieuwde opfokvoer en de focus op ontwikkeling van de varkens zorgt voor zeugen in top conditie en betere resultaten in het kraamhok.”

Bepaal de conditie van jouw zeugen met de spekdiktemeting

Op het oog is lastig te zien of de zeug voldoende spekdikte heeft. Soms lijken zeugen magerder of zwaarder dan ze daadwerkelijk zijn. Een spekdiktemeting geeft uitsluitsel. “We adviseren je om aan het begin van de dracht en bij 4 weken dracht een spekdiktemeting te doen. In het geval van een verminderde conditie van de zeug kan een aanpassing van het energie- en lysineniveau in het voer uitkomst bieden”, aldus Bram. Onze varkensspecialisten kunnen je hierbij helpen.

Vierkant web Bram spekdikte meten
Deel dit artikel