Passen en meten voor optimale ruwvoerbalans

Door het maken van een ruwvoerbalans match je de juiste ruwvoerders aan elkaar om een zo constant mogelijk basisrantsoen voor de winter te krijgen. Zo bespaar je eenvoudig op de kosten voor krachtvoer, omdat je minder hoeft te corrigeren. Melkveespecialist Christoph Bosbach vertelt je hier meer over.

Kennis
Melkvee
Header web ruwvoer met Christoph - Reudink Nederland

Het is inmiddels een standaard onderdeel van de werkwijze geworden, legt Christoph uit: “Door de bestaande kuilen te meten en de kuubs te vermenigvuldigen met de dichtheid van de kuil, weten we hoeveel kg ds er ligt. Daarnaast berekenen we de behoefte van de veestapel voor de komende 200 dagen. Door dit tijdig te doen, kan bij een tekort direct worden geschakeld en mais worden aangekocht op het goedkoopste moment.” Maar daar stopt het niet. Christoph vervolgt: “Ik stimuleer mijn klanten altijd om zo vroeg mogelijk de kuilen te (laten) analyseren. Zo kunnen we de kuilen, inclusief ds-hoeveelheid, matchen. Eiwitrijk met eiwitarm, grof met fijn en nat met droog. Zo hebben de koeien het hele jaar rond een gebalanceerd aanbod.”

Meer inzicht, gezondere koeien & lagere voerkosten met ruwvoerbalans

Op de vraag waarom Reudink dit doet voor haar klanten zegt Christoph: “Enerzijds zodat de klant inzichtelijk heeft hoeveel hij aan (ruw)voer moet bijkopen. Anderzijds haal je zo ook de extremen uit het winterrantsoen. Met als resultaat gezondere koeien en lagere voerkosten. Want je verbruikt minder krachtvoer of heb al goedkoper krachtvoer ingekocht om met het aanwezige ruwvoer uit te balanceren.”

De waardering voor deze aandacht blijkt uit reacties van klanten. “Regelmatig leidt dit extra inzicht tot interessante gesprekken en creatieve oplossingen”, aldus Christoph. Wil jij ook een ruwvoerbalans maken? Vraag de melkveespecialist naar advies.

Web vierkant ruwvoer Henk Stella Christoph Robert
Deel dit artikel