Najaar: Weidetip jongvee en droge koeien

De jongste kalveren, van nog geen jaar, staan alweer binnen. De oudere pinken kunnen echter nog prima naar buiten in de weide. Door jongvee te laten weiden, doen ze ervaring op met de weidegang. Bovendien bouwen ze zo weerstand op tegen maag- en darm- of longwormen. Wel zijn er een aantal punten om op te letten bij de weidegang van jouw jongvee.

Kennis
Melkvee
Header web koeien buiten weerspiegeld in water - Reudink Nederland
  • Geef de pinken de ruimte. Past de grasopname nog bij het grasaanbod? In het najaar gaat de grasgroei van 70 kg ds (rond mei) terug naar 30 kg ds. Zorg er daarom voor dat jouw pinken twee keer zoveel hectare grasland tot hun beschikking hebben.
  • Let op dat het haarkleed niet dor wordt. Is dat wel het geval, check dan of het aanbod aan mineralen en/of energie voldoende is.
  • Het Re-gehalte van het gras stijgt. Pinken die kort (<1 maand) voor afkalven op een droogstandsrantsoen worden gezet, hebben vaak extra zucht. Beter is om de kalfvaarzen ruim van te voren, liefst meer dan 8 weken, naar huis te halen of bij te voeren met grof hooi.
  • Neem altijd een mestmonster bij het opstallen om de wormdruk te controleren. Bij te veel wormen moet je alert zijn en/of de dieren behandelen. Zodra je geen wormen signaleert, betekent dit dat de pinken voldoende weerstand hebben opgebouwd. Overleg altijd met de veearts.

Extra oog voor de droge koeien in het najaar

In het najaar zien we vaak extra problemen rondom afkalven door de toename van zucht en melkziekte. Vaak is er een link met een te hoge Re-opname tijdens de droogstand. Dat zit hem veelal in het Re-gehalte in het gras al dan niet gecombineerd met een te hoog aanbod. Staan er minder dan acht droge koeien op een hectare land, dan is de kans op problemen groot. Onze tip: voer tijdens de gehele droogstand eiwitarme kuil of hooi bij. Ook snijmais, tot 10 kg/koe, past goed in het rantsoen. Opstarten met onze transitiebrok draagt bij aan een goede start. Deze bevat benodigde extra kwaliteit eiwit en energie die de koe nodig heeft in de laatste weken van de dracht. Bovendien bevat de transitiebrok extra vitaminen & mineralen om de weerstand te stimuleren. Om zo een vlotte lactatiestart te bewerkstelligen.

Deel dit artikel