Gezonde maag, gezonde hen

In het kader van diergezondheid bij legpluimvee onderschat men weleens het belang van een goede conditie van de maag. Terwijl een verminderde conditie van de (spier)maag de verteringsefficiëntie van de voedingsstoffen uit het voer negatief beïnvloedt. Pluimveespecialist Wilko Vije vertelt je hier meer over.

Kennis
Pluimvee
Header web kippen die eten met Wilko erop - Reudink Nederland

Zo werkt de maag van de leghen

“Het belang van een goede conditie van de maag wordt nog wel eens onderschat. De maag van de hen bestaat uit 2 delen; een kliermaag en een spiermaag. In de kliermaag worden verteringssappen aan de in de krop geweekte voerbrij toegevoegd. De spiermaag werkt als een mechanische molen die het voedsel verder fijnmaalt. Dit gebeurt door krachtige spiercontracties. Maagkiezel, zand en grit die de hen inslikt, helpen bij het malen van het voedsel, en verhogen de verteringsefficiëntie”, vertelt Wilko.

Gevolgen van een verminderde maagconditie

Een verminderde maagconditie heeft gevolgen voor de verteringsefficiëntie van het voer. “Op het moment dat de hen een verminderde conditie van de spiermaag heeft, kan zij het verteringoppervlak niet vergroten en zullen er (te) grote delen voer vanuit de maag in de darmen terechtkomen. Deze delen worden niet goed verteerd. Dat beïnvloedt de efficiëntie van de voedingsstoffenopname negatief”, legt Wilko uit.

Naast kiezel, grit en zand is ook de samenstelling en maling van het verstrekte voer van essentieel belang voor de conditie van de maag. Oftewel: “Het voer moet niet te fijn en zeker niet te grof zijn.”

Web handvol pluimveevoer vierkant

Doe een maagconditie-check

Onze pluimveespecialisten beschikken over de juiste kennis en materialen om jou te helpen de conditie van de maag in kaart te brengen. De maagscore is één van de pijlers op basis waarvan we voor jou kunnen controleren of jouw leghennen de juiste maagconditie hebben. Neem contact op met een van onze pluimveespecialisten en doe een maagconditie-check.

Deel dit artikel