Een goede start dankzij een vlot werpproces van de zeug

Na een draagtijd van circa 115 dagen is het tijd voor de zeug om te werpen. Het geboorteproces bedraagt gemiddeld 3-5 uur en moet binnen 6 uur afgerond zijn. Een soepel proces is essentieel voor fitte zeugen, minimale uitval van biggen en om doodgeboren biggen te voorkomen. Dat begint al met een rustige omgeving. En help de zeug tijdens het proces waar nodig.

Kennis
Varkens
Web header zeug bij biggetjes in stro ingezoomd - Reudink Nederland

Voordelen van een vlot werpproces

  • Vitale biggen
  • Fitte zeugen die snel terug in conditie komen
  • Meer biest van betere kwaliteit
  • Een versoepelde overgang naar de lactatie
  • Werkgemak

Zo zorg jij voor een vlot werpproces van de zeug

Zowel het energieniveau van de zeug als de pariteit (hoeveelste worp), maar ook zeker voeding en drinkwater beïnvloeden het geboorteproces. Daarnaast is van belang dat de zeug rustig is. Een onrustige zeug resulteert veelal in een lang werpproces met een verhoogd risico op doodliggen. In dit artikel lees je over belangrijke factoren in het werpproces die jij als varkenshouder kunt beïnvloeden.

1. Voerstrategie rondom werpen

Zorg ervoor dat de zeug vlak voor het werpproces nog wat heeft gegeten. In het geval van een verminderde conditie van de zeug, kan een aanpassing van het energie- en lysineniveau in het voer uitkomst bieden. Zo zorg je ervoor dat de zeug in optimale conditie met voldoende spekdikte start aan het werpproces en de daarop volgende lactatie. De dagen voor het werpen adviseren we een voergift van ca. 2,8 kg verdeeld over 2 voerbeurten (voor gelten is dit 2,4 kg). Streef op de dag van werpen naar circa 2 tot 2,8 kg (1,4 tot 1,8 kg voor gelten). Bouw na het werpen rustig op. Check de mestconsistentie om te zien of de voerhoeveelheid en vertering goed is. Uiteraard is jouw bedrijfssituatie leidend in het advies.

Web klein voer op schep met hand in fabriek

2. Toegang tot vers, schoon drinkwater

Ook drinkwater is essentieel. De zeug moet ongeveer 15 liter water per dag opnemen voor de start van het werpproces. Alleen zo komt ook de melkproductie tijdig op gang. Zorg ervoor dat de zeug te allen tijde toegang heeft tot vers, fris drinkwater. Onze varkensspecialisten kunnen je helpen met een check op de drinkwaterkwaliteit. Wanneer de biggen er zijn, neemt de wateropname toe tot zo’n 25-50 liter water per dag. De toegankelijkheid tot het water is ook van belang. Geef eventueel water bij in de voertrog. Stel de nippel correct af. Stel de nippel geeft 2,5 L/minuut, dan moet de zeug al 10 minuten per dag aan de nippel staan om 25 liter water tot zich te nemen. Het is maar de vraag of ze dat doet.

3. Gewicht

Een optimale conditie in de dracht vergroot de kans op een soepel, vlot werpproces. Ga voor zeugen in topconditie. De juiste voeding speelt daarin een belangrijke rol. Zo kan de zeug voldoende voedingsstoffen aan haar biggen doorgeven. Dat resulteert in uniforme tomen met sterke, vitale biggen die gezond doorgroeien.

4. Geboortehulp

Verleen de zeug geboortehulp waar nodig. Zorg dat er rond het werpproces iemand in de kraamstal aanwezig is voor een frequente controle. Vooral bij grotere worpen duurt het proces langer en daarmee dalen de overlevingskansen van de later geboren biggen. Ook is er een groter risico op verminderde vitaliteit of doodgeboorte.

Web slider biggen drinkend bij zeug
Web zeug bij biggen in hok stro slider

5. Huisvesting en klimaat

Zorg ervoor dat je de zeug ten minste vijf dagen voor het werpen in het kraamhok – met voldoende strooisel om een nest te maken – plaatst. Daar moet ze eenvoudig overeind kunnen komen om voer en water tot zich te nemen. Ook een goede ventilatie met verse lucht is van belang. De zeug wil enigszins koel liggen, maar de biggen hebben een warm nest nodig. Daar zit een uitdaging. Want als de biggen bij de zeug blijven liggen is er een risico op doodliggen.

Extra voertip rondom werpen: kies voor een transitievoer of ferment

De overgang van de dracht naar de lactatie is een gevoelig moment in een spannende fase. Je kunt ervoor kiezen een transitievoer in te zetten. Dat bieden we bij Reudink ook in kleinere hoeveelheden in zakgoed (20 kg), Big Box (600 kg) en Big Bag (1.000 kg) aan. Daarmee heb je een soepele overgang van een vezelrijk drachtvoer naar een lactovoer dat hoger is in energie en lysine. Zo ga je verstopping (harde mest) tegen en zorg je tegelijkertijd voor de start van een goede melkgift. Ook kan er een ferment worden bijgevoerd rondom het werpen.

Meer info & advies

Neem het werpproces op jouw bedrijf onder de loep om te zien of verbetering mogelijk is. Onze varkensspecialisten helpen je daar graag bij. Ook in het geval van vragen of voor meer informatie kun je bij hen terecht.

Deel dit artikel