Bio-vleeskuikens op de Westerkloeke

Op de naoorlogse boerderij De Westerkloeke (1953-1954) in Dreumel (Gelderland) runt de ondernemende familie Vink, bestaande uit Faan, zijn vrouw Nicolette en zoons Tijn en Roel, een biologisch bedrijf met vleeskuikens en akkerbouw. Op het erf staan 3 stallen met in elk ruimte voor ongeveer 4.600 biologische vleeskuikens. Daarnaast is er een winkel, kookstudio en loods voor de mechanisatie tak van toekomstig bedrijfsopvolger Tijn.

Kennis
Pluimvee
Header Vink reportage bio vleeskuikens - Reudink Nederland

De omschakeling naar biologische vleeskuikens

In 1991 namen Faan en Nicolette de boerderij met gangbare legkippen en melkkoeien over van zijn ouders. Met het oog op de toekomst wilden ze niet groter worden en meer dieren gaan houden, dus sloegen ze een andere weg in. Faan vertelt: “We bezochten het allereerste Freiland bedrijf in Nederland. Het was prachtig om de kippen buiten te zien scharrelen. Dat wilden wij ook. Een zo natuurlijk mogelijke vorm van houderij. Echter kregen we geen vergunning vanwege het natuurgebied dat in onze achtertuin ligt.” Het idee verdween in de ijskast.

Ze stopten met de legkippen. Faan nam buitenshuis een baan in de pluimveesector. “Zo kwam ik in aanraking met de biologische pluimveehouderij en specifiek de vleeskuikens. En dat sprak ons aan. Inmiddels was de status van het natuurgebied vervallen. Dus niets stond ons meer in de weg. Toen bio-vleeskippenhouder Sjoerd Kok aangaf op zoek te zijn naar leveranciers om kippen voor het Polderhoen concept groot te brengen, zijn we bij hem gaan kijken. We zagen kleine stallen, uitlopen vol bomen met vrolijk rondscharrelende vleeskuikens. Zo kan het ook dachten we, dus zijn we ervoor gegaan”, aldus Faan.

Gestart op ‘fingerspitzengefühl’ en ervaring

In 2011 bouwden ze de voormalige legkippenstal om naar een biologische vleeskuikenstal. De 15 hectare grond was al omgeschakeld naar bio toen de familie in 2008 stopte met de melkkoeien, dus konden ze snel starten. Faan vertelt: “We moesten eerst ontdekken of deze tak bij ons past. Daarom hebben we niet direct flink geïnvesteerd in een hypermoderne stal met dure systemen. Dat is ook niet nodig. Het hergebruiken van materiaal en de bestaande stallen scheelt niet alleen kosten, maar past uitstekend binnen de duurzaamheidsgedachte. Die besparing mag uiteraard niet ten koste van de dieren gaan. Dierwelzijn staat op één.” De familie had er meteen veel plezier in. Nicolette vult aan: “Het is een mooi gezicht wanneer al die kleine kuikens de stal in komen. We hebben met name vanuit gevoel en ook ervaring gehandeld. Faan heeft gewoon veel verstand van kippen. Hij beschikt over dat ‘fingerspitzengefühl’.”

Bio vleeskuikens Vink 2

Twee jaar later bouwden ze daarom de andere stal ook om en ging Faan weer volledig thuis werken. In 2018 verwelkomden ze de eerste bio-vleeskuikens in de 3e, nieuw gebouwde stal. Er is een aparte uitloop per stal. Daarin staan grotere bomen voor schaduw en ook struiken voor directe beschutting. “De bio-vleeskuikens zijn voor ons echt de hoofdtak. Daarnaast zorgt een neventak voor een aanvulling op het inkomen. Voor ons is dat nu de winkel en kookstudio. Voor Tijn zal dit de mechanisatie zijn. Zo is het bedrijf toekomstbestendig, ook voor hem”, aldus Faan.

Slider bio vleeskuikens 2
Slider bio vleeskuikens

Onze eigen bio-kip in onze eigen boerderijwinkel

Nicolette legt uit: “We werken voor onszelf. Dat wil zeggen; wij kopen zelf de kuikens, bepalen wat ze eten et cetera. Bart Kok regelt voor ons de afzet. Daarnaast hebben we de huisverkoop erbij. Wat begon als een paar kippen slachten voor eigen gebruik, verspreidde zich als een olievlek onder vrienden en bekenden.” Ze verkregen een vergunning voor het slachten en verbouwden het achterhuis tot winkel en kookstudio, de passie van Nicolette.

Werkplezier vindt de familie belangrijk. “Het mooiste is wanneer de kippen er goed en tevreden bij lopen. Dat geeft mij dagelijks een lach op het gezicht. Door de kip zelf te verwerken en te verkopen sparen we kosten. Zo kunnen we onze bio-kip tegen een goede, niet te hoge prijs vermarkten”, zegt Faan.

Vink kookstudio 4 Vink kookstudio 3 Vink kookstudio 2 Vink kookstudio 1

Als starter moet je veel zelf uitvogelen

Op de vraag of hij een tip heeft voor mede starters of omschakelaars denkt Faan even na en zegt dan: “Onderschat het niet. Denk er niet te licht over. Vooral in het begin moet je veel bij de dieren zijn. Vooral wanneer je, net zoals wij, geen computers hebben om het op afstand in de gaten te houden. Je kunt de bio-vleeskuikenhouderij wel goed combineren met een andere bedrijfstak of baan buiten de deur. Maar, blijf in de buurt.”

Ook geeft de familie aan dat je zelf veel moet uitvogelen. Er zijn weinig cijfer over o.a. voederconversie en uitval bekend in deze kleinere sector. “Ga daarom op bezoek bij een collega-boer. En zoek goede partners om je heen. Bij Reudink kunnen we terecht voor een goede kwaliteit voer met passend advies. Zowel pluimveespecialist Jos Fransen als productmanager Corine Walvoort staan altijd voor ons klaar. Sinds kort bestellen we ook de biologische granen en zaden voor onze akkerbouwtak bij Reudink via Martin Blaauw van de klantenservice. 1/3 van de oogst is graan dat we direct aan de kippen voeren. Het gras en de mais verkopen we”, benoemt Faan.

Toekomstbestendig met de bio-vleeskuikens

Tijn werkt nu nog 4 dagen buiten de deur als monteur in de landbouwmechanisatie, maar hoopt dit gaandeweg af te kunnen bouwen om het bedrijf langzaamaan over te nemen. Zijn wens is om dan thuis een extra bedrijfstak met landbouwmechanisatie op te starten. Hij is al gedeeltelijk begonnen in de nieuwe loods op het erf. Nicolette vervolgt: “We zijn trots op de combinatie van alles wat we doen. Iedereen heeft een eigen tak binnen het bedrijf en zo de ruimte om te doen wat hij of zij leuk vindt. Ook onze zoon Roel is, ondanks dat hij niet in het bedrijf zit, zijdelings erg betrokken en is als Food Innovator ook bezig met voedsel. Wij hadden ons pad niet helemaal uitgestippeld en sommige dingen zijn zo gelopen. Wel kijken we naar de markt(vraag) en proberen daar op in te spelen en daarbij te doen wat we leuk vinden. En dat heeft goed uitgepakt.” Dat getuigt van echt ondernemerschap.

Mechanisatie Vink 2
Deel dit artikel

Meer weten over bio-vleeskuikens?

Wil je meer info of heb je vragen over het starten met of omschakelen naar bio-vleeskuikens? Neem dan gerust contact met ons op.